Vad är koagulationsfaktorer?

När huden, organet som ger en kontinuerlig barriär för den inre kroppen mot omvärlden, lider en diskontinuitet, bildas ett sår. Sådana öppningar kan vara resultatet av en mängd händelser och kan variera från obemärliga till livshotande. Kroppen tar ett antal omedelbara steg för att säkerställa att denna öppning är stängd eller klumpad för att förhindra blodförlust. Det finns kemiska föreningar som är involverade i denna komplexa process, känd som koagulationsfaktorer.

Kolstamningen, även känd som koagulering, är en del av förebyggandet av blodförlust, ofta benämnd hemostas. Om denna process skulle fungera felaktigt, kan det vara så att en persons liv hotas på grund av nödvändigheten av korrekt vaskulär funktion och vätskedynamik. Vid vissa tillfällen kan en kropp, på grund av genetisk sjukdom eller akut störning, alltför kompensera för ett sår, vilket kan leda till en farlig koagulering. I andra fall kan en person vara fysiologiskt kompenserad och oförmögen att överbrygga gapet i huden. Denna process sker omedelbart efter att ett sår skapats via externa och interna banor.

Koagulationsfaktorerna och kofaktorerna arbetar tillsammans, ofta i följd med en kemikalie som kombinerar med andra för att aktivera nästa. Detta resulterar i en kedja av händelser inriktade mot att generera trombin. Koagulationsfaktorns roller vid generering av trombin är viktiga, eftersom trombin är nyckelämnet som används vid koagulering.

Det finns 13 koagulationsfaktorer och ett antal relaterade ämnen som är involverade i hemostas. Faktor I är fibrogen, vilket hjälper till vid koagulering. Faktor II eller protrombin används för aktivering av andra faktorer i händelsekedjan. Tissue-tromboplastin och joniserat kalcium utgör Faktorer III respektive IV.

Faktorerna V, VI och VII avser proaccelerin, Va och proconvertin. Prefixet pro refererar till en föregångare, eller en molekyl som är ett substrat i skapandet av en annan. Faktor A, som tekniskt sett är den åttonde koagulationsfaktorn, är också känd som den antihemofila faktorn. Faktorerna IX, X, XI och XII är alla aktivatorer av andra faktorer och föreningar.

Faktor XIII är den sist erkända faktorn officiellt och är känd som den fibrinstabiliserande faktorn. Ett antal kofaktorer och associerade substanser existerar också, inklusive fibronektin, heparin-koaktor, flera proteiner och många andra. Koagulationsfaktorerna och kofaktorerna är en mycket viktig del av hemostasepusetet, men de måste ses som en del av maskinen. Utan dem kunde processen inte lyckas, men de är inte ensamma ansvariga för koagulering och blodreglering.