Vad är mat som skadar leveren?

En mängd olika livsmedel och drycker kan störa rätt leverfunktion, och ingen av dem anses normalt vara en del av en hälsosam diet. Livsmedel som skadar leveren inkluderar snabbmat och mycket bearbetade livsmedel som tenderar att vara extremt höga i natrium, socker och kemikalier som inte är levernvänliga. Att äta mat som skadar levern kan leda till allvarliga hälsoproblem.

Levern fungerar som kroppens filter och metaboliserar all mat vi äter och drycker vi dricker. Bra hälsa och lång livslängd kräver rätt leverfunktion. En vanlig diet som innehåller drycker och livsmedel som skadar levern kan medföra dödliga sjukdomar som cirros, hepatit och leversjukdom.

De flesta konserverade varor, som frukt, soppa och grönsaker, representerar typen av bearbetade livsmedel som bör undvikas. Bearbetat kött eller kyckling, kryddor och vissa mejeriprodukter kan också skada levern. Att läsa matetiketter är ett enkelt och effektivt sätt att vara medveten om vad som finns i maten vi köper. Ord som verkar omöjligt att uttala och ser obekanta ofta indikerar ett livsmedelsobjekt som inte är en hälsosam levermat.

Förutom mat, bör ett antal andra ämnen undvikas när man försöker behålla en hälsosam lever. Koffein, läsk och alkohol bidrar alla till dålig leverfunktion, men alkohol är den främsta skyldige när det gäller leverskador. Alkohol kan orsaka cirros, en av de allvarligaste leversjukdomarna, genom att permanent destruera leverceller. Det här är inte heller en lätt sak att göra, eftersom levern naturligt kan regenerera sig. Upp till 75 procent av levern kan avlägsnas, och inom några veckor kommer de saknade cellerna att återvända och levern kan fungera normalt igen.

Acetaminophen, speciellt vid blandning med alkohol, kan orsaka skador på levern. Så kan kemikalier som inandas eller absorberas genom huden. Det här organet med fotbollstorlek är det största i människokroppen, och det utför ett antal viktiga funktioner.

Överst på listan metaboliserar mat, näringsämnen och toxiner innan de flyttar in i resten av kroppen. Allt vi konsumerar passerar genom levern, inklusive mat, drycker och droger. Levern behandlar luftburna gifter, tillsatser i mat och vatten, och vilket antal gifter som äts, berusas eller absorberas genom huden.

Att äta hälsosam mat för levern är ett av de bästa sätten att förebygga leverskador. Färsk frukt och grönsaker innehåller kraftfulla antioxidanter som hjälper levern att göra sitt jobb och hålla det rent. Cruciferous grönsaker som broccoli, kål och blomkål bidrar till god leverhälsa, liksom högfibrer livsmedel som äpplen, brunt ris och jordgubbar. Vitlök och lök ger ett antal hälsofördelar, och de kan också vara ett smakfullt saltutbyte.