Vad är normala testosteronnivåer hos män?

Normala testosteronnivåer hos män varierar beroende på personens naturliga hormonnivåer. De flesta läkare är överens om att intervallet av en normal nivå är 250 till 1000 nanogram (ng) per deciliter (dL) blod. För unga män under 30 år är det normala intervallet upp till 600 ng / dL. Normal testosteronnivåer hos män minskar naturligtvis när män ålder. Män i 50-talet testar vanligen i mitten av 500 ng / dL. Varje mans produktion av hormonet är annorlunda, varför sortimentet varierar beroende på individen.

Testosteron är ett androgen-typ steroidhormon som produceras av män i testiklarna och av kvinnan i äggstockarna, och det är skapat från kolesterol. Hypofysen är ansvarig för att signalera testiklarna för att påbörja eller stoppa produktionen av testosteron. Naturliga testosteronnivåer hos män är högre än hos kvinnor, och hormonet är ansvarigt för utvecklingen av könsorgan på män. Hormonet är också inblandat i utvecklingen av manliga egenskaper, såsom hårväxten, adams äpple och låg kroppsfettmassa. Testosteron används av kroppen för tillväxt av organ och muskler, och det stimulerar sexuella funktioner och produktion av spermier.

Nivåerna av testosteron är högst tidigt på morgonen eller efter fysisk aktivitet. Vissa människor tror att ju högre nivåer testosteron desto bättre kommer människan att känna och se. Många kroppsbyggare och män som vill öka testosteronnivåerna tar kosttillskott som innehåller testosteron eftersom hormonet används naturligt av kroppen när man skapar muskelmassa. Detta kan vara osäkert om det inte riktas av en läkare, och vissa former anses anabola steroider och har negativa biverkningar. Studier har visat att höga testosteronnivåer kan göra att en man blir arg, minska testikelns storlek och öka mängden akne på huden.

För lågt på en nivå av testosteron på en konsekvent basis kan vara resultatet av ett tillstånd som kallas hypogonadism, där gonaderna producerar hormoner i så låga mängder som andra kroppsfunktioner påverkas. Många män upplever depression, erektil dysfunktion, låg benmassa, infertilitet och heta blinkar. Detta tillstånd kan också inträffa under fosterutveckling och hos unga pojkar, vilket kan leda till andra fysiologiska problem från bristen på utveckling av främst manliga egenskaper och fullt utvecklade sexuella organ. Ett enkelt blodprov kan bekräfta om personens testosteronnivåer är låga och då kan en läkare beställa ytterligare tester för att bekräfta diagnosen. Testosteronersättningsterapi är den huvudsakliga typen av behandlingsalternativ för hypogonadism, vilket kommer att bidra till att återställa normal testosteronnivå hos män.