Vad är vanliga problem med andningsorganen?

Andningssjukdomar hänvisar till kroniska tillstånd som begränsar lungans förmåga att expandera, vilket orsakar luftvägsobstruktion som vävnad eller blodkärlsskada, ger problem med gasutbyte eller cirkulation. Astma, kronisk obstruktiv lungsjukdom (COPD) och lunghypertension är några av de vanligaste problemen med andningssystemet, vilket påverkar många människor över hela världen. Dessutom är lungcancer, rinit och lunginflammation andra vanliga andningssjukdomar som påverkar människor runt om i världen.

Problem med andningssystemet är uppenbart av bronkokonstriktion, en åtstramning av musklerna i luftpassagerna i lungorna, vilket resulterar i väsande och dyspné. Mycket vanligt bland barn är astma ansvarig för de flesta barnsjukhusinsatser från och med 2011. Andra symptom innefattar svullnad i luftvägarna, inflammation, hosta och lungreformering, en utveckling av förändringar i struktur och vävnad som uppstår som ett resultat av långvarig inflammation , generellt på grund av okontrollerad astma. Typiska faktorer som framkallar astmatiska episoder innefattar exponering för miljöelement som tobaksrök, hund eller kattdander, pollen och kall luft. Ibland ökar övning, damm och avgaser också eller orsakar symtom.

Cigarettrökning är en främsta orsak till problem med andningssystemet, nämligen KOL och lung- och halscancer. Kännetecknas av en ihärdig hosta, andningssvårigheter och överdriven slemproduktion, KOL avser en diagnos inklusive flera lungsjukdomar: emfysem, kronisk bronkit och ibland astma. Förlust av luftsäckens elasticitet, en principiell kännetecken för sjukdomen, leder till att COPD-sufferers kämpar för att andas som resultat av fångad luft och oförmåga att andas in tillräckligt med luft. Det finns ingen botemedel mot KOL, eftersom det är en progressiv sjukdom och endast symptom och akuta exacerbationer kan hanteras effektivt. Livsstilsförändringar är viktiga för att hantera lungcancer och KOL, en av de mest fördelaktiga är att tobaksprodukterna upphör.

Pumonär hypertoni är högt blodtryck, vilket uppträder inom lungans artärer generellt producerat som en följd av att blodkärlen minskas, vilket orsakar brist på syre och eventuellt hjärtsvikt. Manifestationer inkluderar yrsel, ödem i nedre extremiteterna, blå läppfärg och trötthet. En sjukdom som har flera möjliga orsaker som KOL, hjärtsjukdom och lungemboli, lunghypertension har också visat sig vara utbredd hos patienter med HIV-infektion (human immunodeficiency virus). Särskilt påverkar afroamerikaner, sicklecellanemi är en sjukdom som producerar seglformade röda blodkroppar som orsakar episodiska kriser som medför obstruktion och skador på blodkärl, vilket leder till problem med andningssystemet. Forskning tyder på att en sjukdomssjukdomsdiagnos tillsammans med lunghypertension ofta är dödlig.