Hur övervinna jag ett rädsla för att vara ensam?

Rädslan att vara ensam kan ge mindre obehag för svår ångest. I dess värsta former kallas det mono- eller autofobi och anses vara en ångestsyndrom i nivå med andra tillstånd som agorafobi. Definitionen av denna rädsla är något mer vag eftersom det kan innebära rädsla för att vara ensam när som helst, även om människor är i nästa rum eller oroar sig för att en person inte kommer att ha vänner eller kompisar. Att identifiera den exakta naturen av rädslan är det första steget att övervinna det. Då, om rädslan är djupgående, med hjälp av terapeutiska verktyg som kognitiv beteendeterapi kan exponeringsbehandling eller hypnos gradvis minska denna fobi.

För det första är det viktigt att påpeka att alla människor har åtminstone mild oro över att vara ensamma, ibland. Det är inte alltid nödvändigt att övervinna rädsla för att vara ensam som inte stör livet eller aktiviteterna. Om rädslan är överväldigande och leder till en känsla att det är omöjligt att vara ensam när som helst, symtom som racinghjärta, överdriven svettning, panikattacker och hyperventilation eller inhibering av dagliga aktiviteter är det rimligt att erövra denna rädsla.

Ett första steg är att bestämma vilken rädsla för att vara ensam för individen. Vissa människor kan inte vara i ett rum, hus eller bygga ensam, och andra är mer rädda för att de aldrig kommer att få betydande andra i sitt liv. En kombination av de två kan vara närvarande, och det är inte alltid möjligt att bestämma alla faktorer som skapar rädslan utan någon hjälp. Vad som kan noteras är när rädslan är mest aktiv och vilka situationer som verkar orsaka paniksymptom. Denna information är användbar för att ge till terapeuter som kan hjälpa till att erövra rädslan.

Det finns olika sätt att behandla fobier. De flesta arbetar med en terapeut som är skicklig i beteendeterapi eller hypnos. Två olika typer av beteendeterapi är vanligast. Dessa är kognitiv beteendeterapi (CBT) och exponeringsbehandling.

I CBT lär en person att identifiera heta tankar och kärnföreställningar som förstärker rädslan för att vara ensam. Med tiden leder en sådan identifiering till utvecklingen av nya kärnföreställningar som är mer exakta. Exponeringsterapi tillåter människor att uppleva den sak de fruktar i olika former under mycket korta perioder, gradvis förlängning av exponeringstiden som personen kan tolerera mer.

Ett alternativ till beteendeterapi är hypnos, som kan fungera på roden av fobi och använda hypnotiska förslag för att erövra rädslan. Kommunikation mellan terapeut / klient och vissa former av talkterapi kan vara ett element i någon av dessa behandlingar. Det hjälper direkt och individualisera vården.

Det finns andra metoder som förespråkas för att övervinna rädsla för att vara ensam, inklusive en mängd olika självhjälpsmetoder. De flesta av dessa är inte bevisade lika effektiva som terapeutiskt stöd. De arbetar i motsats till denna specifika rädsla för att personen sannolikt kommer att känna sig ensam med självhjälp, vilket kan förvärra fobi. Att ha en stödjande terapeut istället är troligen ett bättre val.