Vad är gallsyror?

Gallsyror är föreningar som levern producerar för att hjälpa till med uppslutning av kostfett. Två vanliga exempel är chenodeoxikolsyra och kolsyra. Syrorna flyttar från levern till gallblåsan, vilket koncentrerar dem innan de släpps ut i tarmarna efter att ha ätit. Deras nivåer i kroppen kan variera beroende på hälsa och när någon senast har ätits, och en läkare kan begära ett test för att kontrollera om det finns oro över patientens lever, gallblåsan eller matsmältnings hälsa.

Levern använder kolesterol som källa för gallsyror, behandlar kolesterol med enzymer för att bryta ner det i användbara komponenter. Efter syntes i levern, reser de ner i gallgången och in i gallblåsan, där de väntar tills kroppen behöver dem. När människor äter och måltiden innehåller dietfetter, signalerar de gallblåsan för att släppa bort någon galla för att hjälpa till med matsmältningen. Gallsyrorna reser genom tarmarna, och den stora majoriteten återabsorberas i cirkulationen, där syrorna arbetar tillbaka in i levern för återvinning.

Förutom behandling av dietfetter kan gallsyror också binda till avfallsmaterial i kroppen. När dessa gallsyror rör sig genom matsmältningsorganet, istället för att återföras till cirkulation, uttrycks de i avföring. Föreningar som bilirubin är beroende av denna metod för transport ut ur kroppen.

Dessa föreningar kan orsaka cellulär skada om deras koncentrationer blir för höga. Höga halter av gallsyror kommer att utlösa hämmarmolekyler för att berätta för levern att stoppa produktionen tills kroppen faktiskt behöver mer. Kroppen är beroende av återkoppling från tarmarna, leveren och gallblåsan för att hålla gallsyror på en säker och rimlig nivå. Eventuella fel i denna process kan orsaka problem för en patient.

Patienter kan ha ovanligt höga eller låga gallsyror på grund av problem som leverdysfunktion, problem med leverportalen eller gallblåsersjukdom. Testningen kan ge information om koncentrationerna vid fastande och efter att ha ätit så doktorn har en komplett bild av vad som händer inom patienten. Läkare kan också begära testning på leverenzymnivåer för att se om patientens lever fungerar normalt. Om patienten tycks ha problem kan ytterligare tester som buk ultraljud ge mer information, liksom en patientintervju för att kontrollera symptom som buksmärta. Patienten kan också ge information om sin kost, som kan erbjuda användbara diagnostiska ledtrådar.