Hur förhindrar jag ett herpesutbrott?

Det brukade vara så att det inte fanns något sätt att förhindra ett herpesutbrott. Folk skulle helt enkelt få dem, och ofta i värre tider, som på en smekmånad eller när de ville vara intima med en ny partner. Det finns nu metoder för att förhindra dessa utbrott, särskilt med användning av antivirala läkemedel. Det bör dock noteras att inte alla har frekventa utbrott, och vissa människor behöver inte dessa mediciner för förebyggande eftersom de sällan har aktivt uttryck för sjukdomen.

En av de vanliga medicinerna som används för att förebygga ett herpesutbrott är acyklovir, även känt under varumärket Zovirax®. Det kan ordineras när ett utbrott inträffar för att förkorta cykeln. Andra människor använder det dagligen för att minska antalet utbrott och ibland helt förhindra dem. Detta kallas kronisk suppressiv terapi för återkommande sjukdom, och brukar innebära att acyklovir tas två gånger dagligen. Riktlinjer för medicinen föreslår att man utvärderar effektiviteten efter ett års användning för att bestämma om patienter ska fortsätta behandlingen.

Vid långvarig användning har acyklovir minimala biverkningar. Mindre än 5% av personerna rapporterar enstaka huvudvärk eller magbesvär. Läkemedlet är i allmänhet inte ansett lämpligt om personer har njurskada eller sjukdom, och dess säkerhet och effektivitet har inte blivit fullständigt etablerade hos kvinnor som är gravida eller ammar eller hos barnpopulationer. För många människor fungerar kronisk suppressiv terapi med acyklovir mycket bra.

Studier av acyklovir visar att det tenderar att minska förekomst av herpesutbrott till mindre än två episoder per år. Det finns några andra antivirala läkemedel som kan användas istället. Dessa inkluderar valaciklovir, som har visat sig antingen fördröja eller förebygga utbrott cirka 85% av tiden. Famciclovir arbetar cirka 70% av tiden för att förhindra herpesutbrott.

Förutom att förhindra ett herpesutbrott genom medicinering kan det finnas vissa beteendemässiga förändringar som kan bidra till att minska täta sjukdomsuttryck. Till exempel kan sol exponering öka frekvensen och bör undvikas. Människor kan också vara mer benägna att infektera när de stressas. Att hitta meningsfulla sätt att minska stress, genom träning, meditation eller till och med rådgivning, kan leda till färre herpesutbrott.

Att bo bra kan också hjälpa till. Andra virus- eller bakterieinfektioner kan aktivera viruset och skapa utbrott. Att hålla händerna tvättade för att undvika saker som vanliga förkylningar och flus ger god mening.

Det kan också bidra till att undvika kända stressfaktorer som extra vikt, överdriven alkohol eller rökning. Även om dessa inte nödvändigtvis betyder fler infektioner, kan de översättas för att göra kroppen mindre hälsosam. När kroppen inte är helt bra betyder det att det har mindre resurser att bekämpa vilande virus eller aktiv sjukdom.