Hur minimerar jag en hysterektomiärr?

Det finns flera steg patienter kan ta för att minimera utseendet på en hysterektomiärr. För patienter som förbereder sig på en hysterektomi är det viktigt att prata med kirurgen om alternativen för snittet, eftersom det kan vara möjligt att få en scarless hysterektomi eller att placera snittet på en mindre märkbar plats. Patienter med befintliga ärr har en rad olika alternativ för att göra deras ärr mindre märkbara.

Om en hysterektomi rekommenderas kan patienterna uttrycka sin oro över ärrbildning. För vissa förfaranden är det möjligt att utföra en laparoskopisk hysterektomi, där kirurgiska instrument sätts in genom naveln och livmodern avlägsnas vaginalt. Detta kommer inte att leda till någon synlig ärr förutom att ha en kortare återhämtningstid. Om det är nödvändigt att göra ett abdominal snitt kan läkaren kunna placera den på bikinilinjen, där den blir mindre synlig.

Efter en hysterektomi kommer följa anvisningarna för sårvård att minska bildandet av ärrbildning. När ytan är sårad kan patienterna utöva alternativ som specialbandage som är konstruerade för att bryta ner och minimera ärrvävnad tillsammans med massage. Att massera ett hysterektomär ärr bryter ner kollagen inuti, vilket gör att det verkar mindre. Varje kräm eller olja kan användas under massage, även om produkter med ingredienser som E-vitamin kan ha fler hudfördelar och kan hjälpa till att minimera en hysterektomiärr ännu längre.

De tidigare människorna börjar behandlingar för att minimera ett ärr, ju mer framgångsrika de kommer att vara, eftersom ärrbildning fortsätter under läkningsprocessen. Människor med gamla ärr är dock inte av alternativ. Det finns förfaranden för återuppbyggnad av huden som kan utföras för att avlägsna övre skikt av ärrvävnad. Paras med massage på platsen efter proceduren kan dessa minimera utseendet på ett ärr. En hudläkare kan rådgöra med patienter som är intresserade av att utforska detta alternativ. Mycket stora och fuliga ärr kan vara kandidater för ärrrevisionsoperation, där en kirurg kommer att återupptäcka området. Denna operation kommer fortfarande lämna märken, men de kommer att bli mindre synliga.

Det är viktigt att vara medveten om att garvning runt ett hysterektomär ärr kommer att göra ärret mer synligt, eftersom ärrväv inte brinner som grannskinn. Tatuering över ärr rekommenderas inte generellt, även om en kreativ design kan integrera ärret och förvandlas till en del av konstverket, vilket gör att en patient känner sig mer självsäker på ett hysterektomiår.