Hur vet jag om jag behöver antibiotika för näsinfektion?

Det enda sättet för dig att vara 100 procent säker på att du behöver antibiotika för en näsinfektion är att fråga din läkare. Om du har en nasinfektion, kan en läkare utföra ett laboratorietest med ett prov som samlas in från dina hals- eller sinusekretioner. Testet kan bestämma närvaron av bakterier i kroppen, vilket indikerar behovet av antibiotika. Om det är bestämt att din näsinfektion är resultatet av ett virus snarare än bakterier, behöver du förmodligen inte antibiotika. Infektioner som är bakteriella av natur tenderar att reagera bra på antibiotika, medan antibiotika normalt är värdelösa mot de flesta virus.

I många fall utför inte läkare laboratorietester för att avgöra om antibiotika för en nasinfektion behövs. Du kan upptäcka att majoriteten av läkare fattar beslutet om huruvida du behöver antibiotika baserat på dina symtom. Om du har en feber, har varit sjuk i mer än några veckor, och färgen på din slem är grön eller gul, det finns en bra chans att du lämnar läkarmottagningen med recept på antibiotika. Ett annat symptom som kan inverka på om du behöver antibiotika för en näsinfektion är ont i halsen. Om du har ont i halsen och det finns vita fläckar på dina tonsiller, kan du ha strep hals, som normalt kräver antibiotika för framgångsrik behandling.

Trots att läkare är utbildade att förstå när antibiotika behövs och när de inte är det görs det fortfarande av misstag. Symptomen som är förknippade med både bakteriella och virusinfektioner tenderar att vara likartade, och därför förskrivs antibiotika ibland när de inte behövs. Detta kan vara farligt eftersom antibiotika dödar de goda bakterierna tillsammans med de dåliga, och de goda bakterierna i din kropp finns där för att hjälpa till att bekämpa dåliga bakterier. Överdriven användning av samma antibiotikum över tiden när det inte behövs kan dessutom orsaka att bakterier utvecklas inuti din kropp som är resistent mot det specifika antibiotikumet.

Trots de risker som är förknippade med att ta antibiotika när du inte behöver dem, ska du troligen kontakta din läkare om du tror att du kan behöva antibiotika för en nasinfektion. När som helst en näs- eller sinusinfektion har stannat i veckor utan förbättring, ska det rapporteras till en läkare. Även om du inte behöver antibiotika för en näsinfektion, kan det finnas andra mediciner som din läkare kan ordinera för att hjälpa dig att må bättre. Om du är ordinerad antibiotika och vill vara säker på att du faktiskt behöver dem, kan du be din läkare att utföra ett laboratorietest för att leta efter tecken på bakterier om han inte redan har gjort det.