Vad är Medicare koder?

Medicare är det största sjukförsäkringsprogrammet i USA för individer 65 år och äldre. Det täcker också vissa individer under 65 år som är handikappade eller som har slutskedet njursjukdom (ESRD). För att kunna betjäna en så stor befolkning snabbt och effektivt samtidigt som läkare och patienter får rätt information, antogs det gemensamma hälsovårdsförfarandet (HCPCS). Detta system använder en standard uppsättning koder, även kända som Medicare-koder, vilka leverantörer använder för att identifiera de medicinska tjänsterna de tillhandahåller till en patient.

HCPCS består av två kategorier, nivå I och nivå II. Nivå I är baserad på den amerikanska medicinska föreningen (AMA) Current Procedural Technology (CPT) -koder. Nivå I-koder är ett sätt för vårdgivare att kommunicera med varandra om tjänster och procedurer som patienterna får. Nivå II har utvecklats för att koda objekt som inte tidigare identifierats på nivå I, såsom hållbar medicinsk utrustning och andra medicinsk utrustning. Medicare koder används huvudsakligen för Medicare patienter och upprätthålls gemensamt av Medicare och AMA.

Nivå I-koder består av fem siffror. Ett exempel på en CPT / Level I-kod skulle vara 31290 för nasal / sinus endoskopi. HCPCS Level II-koderna är alfanumeriska. Ett exempel på en nivå II-kod skulle vara D5110 för proteser.

Medicare-koder används ofta i kombination med internationella klassificeringssjukdomar (ICD) -koder på olika patientformer, inklusive men inte begränsade till register och fakturering. ICD-koder används för att identifiera eventuella sjukdomar eller hälsotillstånd. Varje hälsotillstånd har sin egen unika uppsättning koder. Exempel på ICD-koder är serien 010.0-010.9; A15.7 och A16.7. Dessa specifika koder används för att klassificera primära tuberkulösa komplex.

Medicarekoderna och ICD-koderna är viktiga när det gäller fördelar och täckning av Medicare-patienter. ICD-koden beskriver väsentligen hälsotillståndet. Baserat på det specifika hälsotillståndet kan vissa procedurer och tjänster eventuellt omfattas av Medicare eller andra fakturautoriteter. Något kodat felaktigt löper risken att det inte täcks av Medicare, vilket gör att vårdgivaren inte får ersättas och / eller patienten betalar onödiga kostnader utan kostnad.

För sjukvårdspersonal säkerställer HCPCS-koder också kontinuitet bland Medicare-patienter. Medicare patienter som får samma täckta service kan försäkra sig om att de kommer att få samma ersättning från Medicare.