Vad är Pernicious Anemia Symptoms?

Pernicious anemi är en sjukdom som orsakas av en oförmåga att absorbera vitamin B12, vilket är nödvändigt för kroppens produktion av röda blodkroppar. Olika människor kan uppleva en mängd olika perniciösa anemi symptom, som ofta inkluderar både fysiska och känslomässiga förändringar. Många perniciösa anemi symptom är mer allmänt symptom på anemi, medan andra kan anses symptom på en B12 brist. Komplikationer på grund av denna typ av anemi kan vara både unika och svåra och kan också hjälpa till vid diagnos när sjukdomen upptäcks i ett sent stadium.

Ett av de vanligaste perniciösa anemi symptomen är trötthet. Vissa människor beskriver detta symptom som en känsla av att vara trött, svag eller oförmögen att vakna. Många människor upplever depression som orsakas av anemi och som kan åtföljas av trötthet. En person kan känna sig som om han eller hon ser livet på ett luddigt sätt eller går genom en dimma. Medan du är trött är det inte alltid en indikator på anemi, än mindre skadlig anemi, aggressiv trötthet som inte åtgärdas av bättre kost eller sömn kan vara ett övertygande tecken på anemi.

Hjärtklappningar, diarré och viktminskning kan alla också vara perniciella anemi symptom. Dessa symtom är också vanligtvis tecken på anemi mer allmänt. Förändringar i blodtryck, antingen låga eller höga, kan vara symtom på anemi. I vissa fall kan en person känna att hans eller hennes hjärta slår hårt eller för snabbt. Var och en av dessa symtom har många alternativa orsaker, men ett antal av dessa symtom som uppstår samtidigt kan indikera anemi.

Vitamin B12-brist orsakar ofta neuropatisk smärta och påverkar nervsystemet i allmänhet. En person kan känna pinnar och nålar i hans eller hennes tår eller en minskad känsla av beröring. Ibland upplever en person med B12-brist en minskad förmåga att känna vibrationer. Pernicious anemi symptom kan innefatta minskad samordning, vilket resulterar i frekventa fall eller svårigheter att utföra normalt enkla uppgifter som klättring. Ibland kan en person med en B12-brist i samband med skadlig anemi bli färgblind.

Det finns effektiva behandlingsåtgärder för skadlig anemi, liksom metoder för att upptäcka det innan allvarligare symptom uppstår. Faktum är att denna sjukdom ofta fångas innan någon permanent skada inträffar eller patienten känner blir allvarligt sjuk. När skadlig anemi går odiagnostiserad kan allvarliga komplikationer som magkörtel och permanent nervskada uppstå. I många fall är behandlingen lika enkel som att ta emot vitamin B12-injektioner. Att sammanfoga de symptom som krävs för en diagnos och genomgå testning är ofta de svåraste delarna av att leva med skadlig anemi.