Vad är tandvårdsspetsar?

Tandpincett är metallinstrument som används för att dra tänder och finns i olika storlekar och former för att hjälpa till med olika jobb. De har vanligtvis samma allmänna egenskaper som en näbb, nacke och handtag. Näbben är konstruerade för att hålla en tand ordentligt under tarmlinjen, den inre ytan av näbben är vanligtvis konkav medan ytterytan är konvex. Typer av dentala tångar innefattar övre och nedre universella tångar, övre högra och vänstra molar tångar och visdomständer.

Generellt är dentala tångar utformade för användning i olika delar av munnen. Näcket är typiskt utformat för att överensstämma med formen på ytan på en tand. Tångar som används för nedre tänder har typiskt näbben som sätts i rätt vinkel mot handtaget. Handtag av pincett varierar vanligtvis för vilka tänder som behöver dras – handtag för övre tänder kan vara antingen raka eller svagt krökta. Nacken är formad så att näsan kan placeras säkert runt tanden, så att tandläkaren kan applicera maximal kraft för att extrahera tanden.

När tänderna extraheras med tångar, är de initialt antingen rockade eller roterade något beroende på vilken tand som tas bort. Denna åtgärd bryter ner det periodontala membranet – den köttiga vävnaden mellan tand och tanduttag som håller tanden på plats – och breddar uttaget i käftbenet. Förflyttningen bidrar också till att trycka tången på tången längre ner runt tandens runda. Tandpincettblad måste vara skarpa så att de lätt kan glida ner mellan tand och tandkött. Med näsan på plats griper tandläkaren handtaget med sin handflata, kraften på handtaget tvingar vanligtvis tanden att komma ut ur uttaget.

Tillsammans med tång kan en tandläkare ibland använda en tandhiss för att hjälpa till att lossa en tand. En hiss är ett enkelbladigt instrument som används som en kilform. Det glider mellan tand och tuggummi, och bladet fästs som en isplockning på tandens sida för att hjälpa till att dra ut det. Till exempel, om en lägre molär frakturer under käftbenet kan tandspetsar inte kunna förstå molaren för att ta bort den. En hiss placeras sedan i hylsan, kilas in i tandrotens sida och roteras när tanden extraheras.