Är choklad frisk?

Ibland drömmar verkligen blir sanna – choklad kan vara bra för oss. Tyvärr, när det gäller hälsa, skapas inte alla choklad lika. Det är egentligen inte den choklad som har heath fördelar för människor, men den kakao från vilken choklad är gjord. Ren kakao, den råprodukt som härrör från bearbetning av kakaobönan, tillverkas i choklad genom att kombinera den med olika kombinationer av kakaosmör, kakao vätska, socker, mjölkprodukter, vanilj och ofta en emulgeringsmedel, såsom sojalcitin. Den färdiga produkten, trots att den smakar mycket bättre än den bittera kakaobönan, har förlorat många av sina hälsosamma egenskaper på resan till att bli den söta krämiga behandla som vi älskar.

Ett antal studier har genomförts i hopp om att låsa upp hälsofördelarna med choklad. Studier har visat att kakaoväxter, som frukterna och grönsakerna vi konsumerar, innehåller fytokemikalier. Kakao har en särskilt hög koncentration av dessa föreningar, speciellt kända som flavanoider. Förekomsten av flavanoider indikerar att kakaoplantan är förpackad med antioxidanter, kända för att bekämpa cancerframkallande fria radikaler och hjärtsjukdomar. Medicinska och vetenskapliga experter har hittat andra kraftmat, såsom grönt te och rött vin, för att ha höga koncentrationer av dessa sjukdomsbekämpande föreningar. Forskning har visat att mängden antioxidanter i kakao är signifikant större än för grönt te eller rött vin.

Annan forskning har visat att äta choklad kan ha farmakologiska effekter på människor. Kakao kan stimulera frisättningen av serotonin i människans hjärna, och även ha liknande humörförändrande effekter för passionerad kyssning och opiatdroger. Föreningar i kakao som anses ha en effekt på den mänskliga hjärnan innefattar teobromin, tryptofan, anandamid, fenetyamin och koffein. Studier av kakaoens farmakologiska effekter är lovande men otillräckliga.

Kakao har använts som en traditionell läkningsmetod sedan början av 1500-talet i Europa, men den användes ursprungligen av de traditionella människorna i den nya världen – Maya, Aztec och Olmec. Traditionellt var den mest utbredda medicinska användningen av kakao som en behandling för underviktiga människor, ett stimulansmedel för nervsystemet eller utmattning och som en behandling för dålig matsmältning. Kakaoverket har också varit känt för att behandla håravfall, hosta, vattenretention, reumatism, torra läppar och har använts som ett antiseptiskt medel mot brännskador och sår.

Det verkar som om kakao är en superplanta, men hur är choklad? Tyvärr är den gemensamma förberedelsen av choklad hög i fett, socker och kalorier. Mängden kakao, och därmed choklad, som man skulle behöva intagas för att dra nytta av hälsofördelar skulle vara mycket uppvägt av risken för att få extra fett, socker och kalorier. Vissa undersökningar visar även att mjölk och mjölkprodukter, som ingår i de flesta chokladprodukter, kan störa de hälsosamma effekterna av kakao. Som regel föreslår experter mörk choklad och kakaopulver över mjölkchoklad, vit choklad och varmkakaoblandningar. En ekvivalent mängd kalorier bör elimineras någon annanstans i kosten när man införlivar choklad, eftersom fetma är ett hot mot hjärthälsan.