Är det säkert att använda munvatten under graviditeten?

Användningen av munvatten under graviditeten anses generellt vara säker, så länge som vissa försiktighetsåtgärder vidtas. De flesta läkare är bara oroade över användningen av munvatten som innehåller alkohol. Det finns olika alternativa produkter på marknaden som vanligen kan användas utan oro. Kvinnor som nyligen har blivit gravid bör diskutera alla produkter som de för närvarande använder med sina läkare för ytterligare instruktioner.

Oavsett om du använder munnvatten medan du är gravid är skadlig för en utvecklingsbarn beror det mycket på ingredienserna i en viss munvatten. Många sorter innehåller alkohol, vilket kan hindra fosterhormonutveckling. Den exakta mängd alkohol som krävs för att göra någon verklig skada är inte känd, så de flesta läkare säger att undvika det helt och hållet. Även om alkohol innehållande munvatten inte är avsedd för att sväljas, kan vissa kvinnor få problem med att spy ut det utan att konsumera en mycket liten mängd. Även om detta förmodligen inte räcker för att skada en utvecklande baby, rekommenderas det fortfarande av vissa läkare att allt som innehåller alkohol ska undvikas under graviditeten.

Det finns flera munvattenalternativ som inte innehåller alkohol. För kvinnor som vill använda en daglig oral sköljning, är dessa förmodligen ett säkrare alternativ. Alla ingredienser bör läsas noggrant för att avgöra om ett visst varumärke innehåller alkohol. Ännu bättre, kvinnor bör diskutera särskilda märken och typer med sina läkare innan de använder något speciellt munvatten under graviditeten. De flesta läkare eller tandläkare borde kunna ge en rekommendation.

Bortsett från vanligt munvatten finns det också många naturliga produkter på marknaden. Dessa kan också vara bra alternativ till kommersiellt munvatten under graviditeten. Alla ingredienser bör dock kontrolleras, dock eftersom vissa örter inte är säkra under graviditeten. Exempelvis innehåller vissa munvatten eukalyptusolja. Detta har visat sig vara farligt för gravida kvinnor och deras utvecklande barn. De som väljer att gå med något helt naturligt bör ha varje ingrediens godkänd av sina vårdgivare.

Huruvida en kvinna väljer att använda munvatten under graviditeten är ett personligt val. Munstvätt behövs inte nödvändigtvis för god oral hälsa, även om det kan hjälpa till att döda bakterier och bakterier som finns i munnen. Under alla omständigheter borde gravida kvinnor ägna mer tid åt att ta hand om sin orala hälsa eftersom tandköttet är särskilt sårbart under denna tid. Många kvinnor rapporterar blödande tandkött och munsårhet under graviditeten. Detta kan göra dem mer mottagliga för infektion om de inte är ordentligt omhändertagna.