Vad är Borage Oil Supplements?

Borageolja tillskott innehåller borolja, naturens mest koncentrerade källa till gamma-linolsyra (GLA), en väsentlig fleromättad omega-6-fettsyra. Kroppen kräver GLA som finns i borrolja eftersom den inte kan göra sin egen. Borageolja-tillskott antas förbättra symptomen på inflammatoriska tillstånd som artrit, premenstruellt syndrom och diabetisk neuropati.

Borago officinalis, eller borage, är en vildblomma som också kallas stjärnblomman. Även om det har använts av många kulturer som folkmedicin i århundraden, har borage nyligen blivit populärt som en källa till borrfröolja. Borageolja innehåller ungefär 24 procent GLA, mer än antingen primroseolja eller svartvinolja, två andra populära källor till GLA.

De flesta omega-6 fettsyror främjar inflammation, medan GLA tros minska det. GLA i kroppen omvandlas till prostaglandin E, en substans som spelar en roll i många viktiga kroppsfunktioner. Det kan också undertrycka produktionen av andra prostaglandiner som främjar inflammation.

Enligt en studie visade kvinnor som lider av symptom på premenstruellt syndrom (PMS) låga nivåer av GLA. Detta bevis tyder på att det kan bidra till att lindra symptom på PMS om du tar oljeborttagningar. Bröstmörhet, humörsvängningar och irritabilitet var de symptom som var mest lättade. Borageolja tillskott kan också hjälpa kvinnor med polycystisk bröstsjukdom.

Flera studier har visat att GLA har en positiv effekt på symptomen på reumatoid artrit. Vissa deltagare i studier fick så mycket lättnad från symptom på svullnad, styvhet och smärta att de sänkte deras smärtstillande medicin som ett resultat. Liknande förbättringar av symtom på patienter med eksem och psoriasis har rapporterats.

Även om forskning ser lovande ut, är det viktigt att komma ihåg att många av studierna använde kvicksilverolja som källa till GLA. Mycket få studier har utförts med användning av borolja-tillskott som källa till GLA. Fortfarande, eftersom oljeblandning innehåller mer GLA än antingen primroseolja eller svartvinolja, kan man dra slutsatsen att att ta oljeläggande olja skulle ge liknande resultat.

Borageolja tillskott är i allmänhet säkra för de flesta friska vuxna men kan orsaka några biverkningar. Den allvarligaste är levertoxicitet. Borage frön, och eventuellt några borage fröoljor, innehåller pyrrolizidinalkaloider som är skadliga för levern. Det bästa sättet att undvika dessa ämnen är att köpa oljeborttagningar som är certifierade som PA-fritt.

Personer som tar blodförtunnare och gravida kvinnor bör undvika att ta oljeborttagningsprodukter. Prostaglandin som produceras i kroppen genom boragolja kan stimulera för tidigt arbete. Andra mindre biverkningar inkluderar uppblåsthet, illamående och huvudvärk.