Vad är interleukiner?

Interleukiner är naturligt förekommande proteiner som produceras av kroppen som hjälper kroppens immunsystem. De lagras inte i kroppens celler men utsöndras när stimulering, som infektion, presenterar sig själv. Medan dussintals interleukiner och deras effekter har identifierats, tror forskare att det finns många fler att hitta. De olika typerna av interleukiner är ansvariga för att utlösa ett sortiment av infektionsbekämpande immunsvar, inklusive smärta, feber, inflammation, allergiska reaktioner och cellregenerering.

Som en del av cytokinfamiljen av cellsignalmolekyler har interleukiner en stor roll i immunsystemet, men de skapar inte aktivt immunsvaret. De tjänar istället som budbärare och skickar ordet bland celler – särskilt vita blodkroppar – för att låta dem veta att deras tjänster behövs. Lämpliga celler går sedan till jobbet.

Interleukins roll i immunsystemet har lett till att de används för att bekämpa vissa typer av cancer och sjukdomar, inklusive reumatoid artrit och Crohns sjukdom. Medan kroppen producerar en relativt liten mängd interleukiner har forskarna funnit hur man reproducerar dem i laboratorier, vilket gör större kvantiteter lättillgängliga för medicinska ändamål. När dessa administreras, utlöser dessa högdosinterleukiner friska celler att fördubbla deras ansträngningar för att bekämpa cancerceller och andra hot mot kroppen. Biologisk terapi som använder interleukiner kan också hjälpa till att återuppbygga ett immunsystem som praktiskt taget elimineras av de ibland hårda behandlingar som behövs för att förstöra cancerväxter.

Biverkningar av interleukinbehandling kan inkludera mycket lågt blodtryck, svullnad, frossa, feber, illamående och kräkningar. Blåsning och blödning kan också uppstå lättare. Biverkningar är vanligen kortlivade och sjunger sällan när behandlingen slutar, men svårighetsgraden av biverkningarna kan leda till att vissa patienter kräver sjukhusvistelse under behandlingen.

Medan interleukinbehandling som ökar immunförsvaret i overdrive kan ha stora hälsofördelar i vissa situationer, antas ett överaktivt immunsystem vara den skyldige bakom autoimmuna sjukdomar inklusive lupus, fibromyalgi och multipel skleros. Sådana sjukdomar tros vara orsakade av en sammanbrott i kommunikation. En annan del av kroppens immunsystemsmakeup – T-suppressorceller – är avsedd att signalera ett slut på att slåss när kroppen har vunnit, och interleukiner är kritiska för att få ordet ut. Problem kan uppstå, men när de lämpliga cellerna inte får interleukins meddelandet att sluta slåss, valde man att ignorera meddelandet för att stoppa eller ta emot ett meddelande för att fortsätta slåss eftersom funktionsfel T-celler felaktigt tror att någon infektion kvarstår.