Vad är Acrochordons?

Acrochordons är godartade tillväxter som bildar sig på kroppen, speciellt runt veck som ögonlock, ljumsk och armhålan. Medan acrochordons är tekniskt tumörer är de ingen anledning till oro, många friska människor har dessa små tillväxtar, och de är inget att oroa sig för. Faktum är att acrochordons anses vara så goda att vissa sjukförsäkringsplaner inte kommer att betala för deras borttagning.

Du kan också höra en acrochordon som kallas en hud tagg, med hänvisning till det faktum att acrochordons ser ut som små flikar av hud som utskjuter från kroppen. Storleken på dessa tillväxter varierar, med några som är mindre än en riskorn medan andra växer att vara runt storleken på en valnöt. Acrochordon kan vara mörkare än den omgivande huden i vissa fall, och ibland är dessa tillväxter kopplade till kroppen på en liten stjälk som är känd som en peduncle.

Ofta förekommer akrokordoner utan känd orsak. I andra fall är de ibland kopplade till radikala hormonförändringar och stress. Människor i högspänningstillfällen tenderar att vara mer benägna att acrochordons, liksom gravida kvinnor. Om acrochordons orsakas av stress, kan det vara ett tecken på att vissa livsstilsförändringar skulle vara en bra idé, eftersom stress kan orsaka en mängd mycket mindre godartade hälsoförhållanden. När det gäller graviditetsrelaterade akrokordoner, ska kvinnor vänta tills graviditeten slutar att söka behandling, eftersom akrokordonerna kan återkomma.

Beroende på platsen kan acrochordons vara irriterande, även om de är godartade. Dessa tillväxter kan bli irriterande när de är speciellt stora, eftersom de kan fånga på kläder och smycken, och de kan vara distraherande runt ögat. Vissa människor anser också att dessa tillväxter blir disfiguring, särskilt när de dyker upp i ansiktet. På grund av detta väljer vissa människor att ha borttagna acrochordons.

Eftersom dessa tillväxter har nerver, måste en liten lokal lokalbedövning användas innan acrochordon snippas av, cauterized eller frysas. Eftersom tillväxten är godartad, kommer en läkare inte generellt att begära en biopsi, såvida inte han eller hon tror att tillväxten kan vara något annat än en hudmärkning. Eftersom acrochordons ibland kan likna polyps som är relaterade till mer allvarliga hudförhållanden är det en bra idé att ta med hudlabber till din läkare när du besöker hans eller hennes kontor, så att hudkoden kan utvärderas för att säkerställa att den är godartad .