Hur utför jag Neonatal HLR?

Neonatal HLR, eller kardiopulmonell återupplivning, kan vara livräddande, men för att undvika att skada barnet ytterligare, utförs det bäst av dem som är utbildade. Du bör överväga att ta en HLR-kurs för att bli certifierad för att ge den. Vid nödsituation innebär neonatal HLR att spädbarnets luftväg öppnas, vilket ger två räddningsvägar och utför 30 bröstkompressioner. Det är också viktigt att någon ringer till det lokala medicinska nödnummeret medan du utför HLR. Om regelbunden andning, hosta eller rörelse inte förekommer hos spädbarnet, fortsätt HLR tills det finns utbildad medicinsk hjälp.

Dessa instruktioner bör inte ta plats för att få ordentlig träning i neonatal HLR. Det finns många platser över hela världen som erbjuder HLR-klasser och certifiering. Kurserna gör att du kan lära dig och utöva lämpliga tekniker eftersom det inte kan orsaka mer skada på barnet eftersom de gör det felaktigt.

När det görs på rätt sätt kan neonatal HLR rädda ett barns liv. Tiden är väldigt viktig eftersom bara fyra minuter utan syre kan leda till permanent hjärnskada, och döden kan uppstå på mindre än sex minuter. Du kan behöva utföra HLR i fall där ett barn inte andas, har ingen puls eller är medvetslös.

Sätt sedan barnet på ryggen. Om du misstänker att han kan få en ryggradssjukdom, är det bättre att få två personer att flytta honom för att hålla huvudet och nacken vred. Öppna spädbarnets luftväg genom att lyfta hakan med en hand och luta sitt huvud tillbaka med den andra handen försiktigt trycka på pannan. Var försiktig så att du inte tippar huvudet för långt bakåt, eftersom du kan stänga av luftvägen när du kan överla halsen.

Kontrollera om barnet andas i ca 10 sekunder. Lyssna noga på hans mun och näsa och se om bröstet rör sig. Kontrollera även om du kan känna andan på din kind. Om det inte finns andning, kan du börja rädda andan.

För att ge rädda andetag, använd din mun för att täcka spädbarnets mun och näsa, eller täck bara näsan och håll munnen stängd. Se till att huvudet fortfarande lutas och hakan lyfts upp. Ge två andetag genom att andas ut i spädbarnets lungor, vilket gör att varje andetag tar cirka en sekund. Se till att barnets bröstkorg stiger när du andas ut och låt luften flyta tillbaka ur lungorna mellan varje andning.

Om barnet fortfarande inte andas eller rör sig, är nästa steg i att utföra neonatal HLR att göra bröstkompressioner med en hand samtidigt som huvudet lutas med din andra hand. Använd två fingrar på hans bröstben precis under bröstvårtor så att ditt toppfinger placeras längs en imaginär linje som går över barnets bröstvårtor. Tryck ner smidigt så att bröstet komprimerar ungefär en tredjedel djupet på bröstet, eller ungefär en halv tum (1-2 cm). Utför 30 bröstkompressioner, vilket bör ske snabbt utan pauser och se till att bröstet stiger helt mellan kompressionerna. Om barnet har normal andning, ge inte bröstkompressioner, eftersom de kan orsaka att hjärtat slutar slå.

Efter att ha gjort 30 bröstkompressioner, ge ytterligare två räddningsvägar. Fortsätt att utföra neonatal HLR genom att byta två andetag med 30 bröstkompressioner. Efter två minuter kan du ringa det akuta medicinska telefonnumret om du är ensam. Fortsätt att göra HLR tills utbildad medicinsk hjälp anländer eller tills barnet andas på egen hand.