Vad är ductless körtlar?

Duktfria körtlar är körtlar i människa och vissa djuranatomier som inte har interna passager eller “kanaler” för transport av vätskor och vissa cellulära sekret. För det mesta är körtlarna utformade för att stödja större organ, såsom levern eller hjärnan. De kan också ingå i ett större system som det endokrina systemet, som fokuserar på hormonproduktion. Oavsett deras specifika funktion är en av deras huvudroller att pendla signaler och vissa vätskor från plats till plats. Körtlar utan kanaler har vanligtvis en något annorlunda operativ procedur än de med dem. De flesta är beroende av interna sekret, och brukar också hålla en mycket mer flytande inre miljö. De kan också ha kapacitet att skicka sina sekretioner till sin yttre yta för snabb absorption i blodet.

Kanaler anses allmänt vara passager, ungefär som tunnlar eller rör som rör sig från plats till plats. Termen är en välbekant konstruktion, där luftkanaler i byggnader bidrar till att underlätta luftkonditionering och uppvärmning, och deras roll i biologi är ganska likartad. De är små fartyg eller rör som rör material, vanligtvis vätskor och lös cellulär materia runt. Ibland går dessa vätskor till stöd för andra organers funktion, men de kan också flytta saker utanför kroppen helt, som det är fallet med svettkörtlar och bröstkörtlar. Kanaler förekommer i hela kroppen och i många fall är det enklaste sättet att få saker att flytta runt, men de är inte på något sätt det enda sättet.

De flesta forskare ser körtlar som orgeltillbehör, även om de ibland ses som små organ i sig. De flesta handlar om sekret. Kirtlar deponerar sina sekret i omgivningen, in i blodet eller in i andra specifika system. Kanaler är ett sätt att åstadkomma denna rörelse, men inte alla körtlar har dem. De utan att vanligtvis förlita sig på andra komplementära system.

Medan det finns flera kanaler utan klyftor som finns i kroppen, ingår de allra flesta i det endokrina systemet. Det endokrina systemet i allmänhet, och dessa körtlar som delar av det, är främst ansvariga för reglering av hormoner i både manlig och kvinnlig anatomi, kontrollen av metabolisk aktivitet ligger också hos dem. Hypofysen, som ligger vid hjärnans botten, är ett av de främsta exemplen på en körtel utan kanaler. Det ansåg “huvudkörteln” i det endokrina systemet. Även om det bara är storleken på en ärt, är det ansvarigt för ett antal kritiska funktioner, inklusive produktion av tillväxthormon, aspekter av graviditet och förlossning, bröstmjölkproduktion, könorganfunktion, sköldkörtelfunktion, omvandling av mat till energi , och vattenreglering i kroppen.

Andra körtlar som traditionellt klassificeras som ductless inkluderar tymus-, sköldkörtel- och binjurarna. Mjälten ingår också typiskt. Denna stora körtel används för att förstöra onödiga röda blodkroppar och funktioner som en del av immunsystemet. Det finns också fall av duktfria körtlar i magsår och tarmslimhinnor också.

Körtlar utan kanaler måste normalt förlita sig på inre sekretioner för att fungera korrekt. I de flesta fall kan de bilda sina nödvändiga föreningar från de material som tas till dem via blodtillförseln, då bildar de interna passager eller cellulära nätverk, antingen internt eller på deras ytor. Dessa brukar inte anses vara sanna kanaler eftersom de inte är inneslutna, men de brukar fungera på ungefär samma sätt. Celler som kallas “kopplingsceller” är i stor utsträckning ansvariga för förmågan hos körtlarna att utsöndra direkt på deras yta.

När körteln har skapat målprodukten kan den skicka den produkten tillbaka till blodomloppet, vanligen på samma sätt som de ingående komponenterna, för transport genom hela kroppen. Ibland kan sekretionerna även genomföras med hjälp av lymfsystemet.