Vad är olika värmeutmattningssymtom?

Värmeutmattning, lämnad obehandlad, kan vara dödlig, vilket orsakar värmeslag och eventuellt hjärtstopp. Värmeutmattning sker när kroppens naturliga kylsystem av svettning överväldigas av höga temperaturer och uttorkning. När kroppen når en punkt där den inte kan svalna sig, kan individer snabbt utvecklas till värmeutmattning eller sämre. Det finns flera värmeutmattningssymptom, inklusive yrsel, huvudvärk, kräkningar, förlust av medvetande och kraftig svettning. Lyckligtvis kan värmeutmattning lätt undvikas om man håller sig väl hydratiserad och undviker överexponering för värme.

Värmeutmattningssymptom är vanligast hos äldre och mycket små barn. Dessa åldersgrupper är mindre i stånd att reglera kroppstemperaturen och är mer benägna att värma sjukdomar. Barn yngre än fyra år är i synnerhet utsatta för värme, liksom personer som är äldre än 65 år. Fetma och hjärtrelaterade sjukdomar kan också göra en individ mer benägna att utveckla symptom på värmeutmattning.

Värmeutmattningssymptom börjar vanligtvis med kraftig svettning. I sig är svettning inte en dålig sak. Det är faktiskt en av kroppens huvudmetoder för att reglera temperaturen. När dehydratiseras och utsätts för höga temperaturer börjar individer svettas kraftigare än normalt, vilket är ett av de första tecknen på värmeutmattning. Andra tecken följer snabbt, såsom trötthet, svaghet, muskelkramper, även kräkningar. Personer som lider av värmeutmattning kan faktiskt ha en cool hud som blir blek. De kan också uppvisa en snabbare, men svagare puls. Alla kombinationer av dessa symtom är en hög indikator på värmeutmattning, och ingen tid ska vara slösad vid behandling av dem, så att de inte går vidare till dödlig värmeslag.

Att veta hur man snabbt känner igen och behandlar symptom på värmeutmattning kan betyda skillnaden mellan liv och död. Att avlägsna individen från värmen och till en sval plats samt omedelbart tillhandahålla kalla, hydratiserande drycker är de viktigaste stegen. När du ger vätskor till en individ som lider av värmeutmattning, var noga med att tillhandahålla endast hydratiserande drycker, som vatten eller sportdrycker som innehåller elektrolyter. Drycker som innehåller koffein, alkohol eller andra drycker som kan vidarehydrera kroppen bör undvikas. Den sjuka individen bör också omedelbart byta till svala, lätta kläder och hitta sätt att svalna, till exempel med dusch eller fuktig trasa.

Om symptom verkar förvärras snarare än att snabbt spridas, bör individer omedelbart söka läkarvård. En person med extrem värmeutmattning kan behöva läkarvård och intravenösa (IV) vätskor. Utan rätt uppmärksamhet kan symtom på värmeutmattning utvecklas till värmeslag, vilket har varit känt för att orsaka hjärtattacker samt hjärnskador och skador på andra kroppsorgan och funktioner.