I kardiologi, vad är T-vågor?

När hjärtmuskeln kontraherar och slappnar av för att pumpa blod sprids de elektriska nervvågorna som producerar dessa sammandragningar i hela kroppen. Detta ger ett karakteristiskt mönster som kan mätas med ett elektrokardiogram (EKG) när det spelas in från ledningar som placeras på stammen eller i extremiteterna. T-vågan visar den elektriska vågens medföljande avslappning av ventriklerna, de två stora pumpkamrarna på botten av hjärtat.

Läkare kan leta efter förändringar i T-vågan, som är den mest flyktiga av de olika vågorna som mäts av ett EKG, för att upptäcka potentiella problem med patientens hjärta eller allmän hälsa. Avvikelser i T-våget kan helt enkelt återspegla en patients avancerade ålder, men många andra förhållanden ger T-vågförorening. Skador i hjärtat ventiler, minskat blodflöde i hjärtat och hjärtinfarkt kan alla orsaka T-vågfluktuationer.

Inflammation i eller kring hjärtat, såsom i myokardit eller perikardit, kan också bidra till T-vågförvrängningar. Läkare noterar också T-vågförändringar efter bröstkonsumtion med blåmärken eller blödningar runt hjärtat. Slutligen orsakar vissa centrala nervsystemet problem, särskilt blödning i hjärnans fodermembran, ett längre intervall mellan QRS-vågorna och T-vågorna, som kallas ett långt QT-intervall.

När läkare ser platta eller inverterade T-vågor, kan de misstänka att blodflödet är litet för hjärtat. Detta kan också inträffa när vänster ventrikel har ökat i storlek på grund av långvarigt högt blodtryck eller ateroskleros. Digoxin, en vanlig hjärtdrog, kan också ge denna effekt. Onormalt långa T-vågor kan vara det första tecknet på hjärtinfarkt eller hjärtinfarkt.

QT-intervallet exemplifierar tiden för båda elektriska vågorna som orsakar hjärtkontraktion och frigöring att inträffa. I genomsnitt varar QT-intervallet från 0,2 till 0,4 sekunder. Ett långvarigt QT-intervall kan avslöja några onormalt snabba hjärtritningar, kallade takyarytmier, vilket kan leda till plötslig död, medan ett kort QT-intervall kan indikera höga blodkalciumnivåer. ST-segmentet, vilket är avståndet på EKG från S-vågen efter QRS-vågen till toppen av T-vågan, indikerar tidsperioden mellan maximal sammandragning av ventriklerna och början av dess avkoppling. I fall av dåligt ventrikulärt blodflöde kan ST-segmenten bli förhöjda eller deprimerade.